Ma halazunk, a grillen mandulás pisztráng, a zöld fogásban hekkfilé. Adunk pár egyszerű tippet ezek elkészítésére, hogy a hétvégén otthon is lehessen tolni a halat befelé, ebben a melegben jó is az.
Kukoricalisztbe forgatva, muzsdéjjal, klasszikus erdélyi recept pisztrángra:
A halat sózzák, puliszkalisztbe forgatják, bő zsiradékban ropogósra sütik. Muzsdéj, azaz szódával lazított, reszelt fokhagyma való hozzá.
Pontyhamburger (harcsából, hekkből is elkészíthető)
A filét, vagy a patkót, megnyúzom, kiszedem a bordákat, szálkákat. A húst további szálkák után kutatva, ujjaim között elmorzsolom, majd az egészet ledarálom, vagy botmixerrel pépesítem. Egy serpenyőben kiolvasztok füstölt szalonnazsírt és abban sütöm meg a nedves kézzel, másfél centi vastag pogácsákká formázott húst. Magas lángon sütöm, amikor megpirult, megfordítom és most szórom meg sóval, borssal, fűszerpaprikával. Grillezni is lehet.
Hekk tejszínnel
- 2 db egész hekk feldarabolva
- 30 dkg spenót/mángoldlevél
- egy fej újfokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 dl tejszín
- 2-3 db paradicsom
- olívaolaj, só, bors, csipetnyi őrölt szerencsendió, csipetnyi fahéj
A feldarabolt halakat és a nagyobb darabokra vágott újfokhagymát (ha csak régi van, elég egy fél fej) egy kevés olajon pár percig pirítom, hozzáadom a megmosott, összetépett spenótleveleket, babért, fűszereket és fedő alatt 10 percig párolom, néha megkeverem. Hozzáöntöm a tejszínt, öt perc alatt összefőzöm.