Mutatunk egy biturbó változatot, mert ma nálunk is ez lesz az egyik desszert.
Az alapanyagok egy A/4-es tepsire való, elég magas süteményre elegendőek. Az alaptészta szükségtelenül tojásos és sütőporos, a puha túrókrémnek, lágy lekvárnak és testetlen tojáshabnak nem egy puha tészta kell, hanem egy klasszikus shortbread, omlós, tömör és vajas:
- 30 dkg liszt (a fele lehet kukorica)
- 20 dkg vaj (minél jobb minőségű, annál jobb)
- 10 dkg cukor egy vaníliarúd kikapart magjai
Az alapanyagokat alaposan összedolgozom, kibélelek a tésztával egy magasfalú, A/4-es tepsit. A hűtőbe rakom legalább fél órára, közben előmelegítem a sütőt 180 fokra, ahol szép drappra sütöm. A túrós tölteléket szükségtelenül habosítja a felvert fehérje, fölöslegesen higítja a savanyú tejföl, és még fölöslegesebben sűríti vissza a dara, ezek nem kellenek, csak így maradhat meg a finom túró íze.
- 1 kg krémesre áttört tehéntúró
- 6 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola (elmaradhat)
- 10 dkg cukor
Az alapanyagokat alaposan elkeverem és szétkenem a tésztán (végig a tepsiben maradok). Betolom a közben 100 fokra levett sütőbe és hagyom sülni fél órát. Fogok 2 dl jófajta baracklekvárt, belekeverek egy feles barackpálinkát, a citrom levét, és szétkenem a túrón. Ha a lekvár nagyon folyós, sűrűbbre forralom. Visszatolom a 100 fokos sütőbe negyed órára, közben keményre verem a 6 tojásfehérjét 10 dkg cukorral. Egy habkinyomóval próbálom berácsozni a tetejét, ez ízlésesen nem sikerülhet, mindegy, nem törődök vele, majd visszatolom a grillfokozatra kapcsolt sütőbe és megpirítom a tetejét. Ez egy 12 fős adag, óvatosan.
Első lelkes kommentelőnk ajiba kapja ma!!!