eat IT

eat IT

Fogas debreceni kérdés

2010. augusztus 12. - eatit

A jövő héten bevesszük a menübe a debrecenit, ha már itt vagyunk, és ha már mi is szeretjük. Reméljük, ti is szeretitek, adódik a kérdés, ismeritek is?

Mik azok a lényeges tulajdonságok, amik a debrecenit adják a többi, közismert magyar kolbászhoz képest? Legalább két jellegzetes tulajdonságot várunk, és nem zárkózunk el a szakmai megoldások helyett humorral operáló válaszoktól sem.

A helyes megfejtők vendégeink lesznek egy pár debrecenire.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eatit.blog.hu/api/trackback/id/tr22216361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idspispopd 2010.08.12. 10:17:44

Nagyjából a következő tulajdonságok teszik kiemeltté: nem puha, nem kemény, kellemesen lédús, paprikával és fokhagymával ízesített, nem száraz, nem zsíros, átmérője 30–34 milliméter, hossza 12 centi, a párokat kézzel alakítják ki. :)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.08.12. 10:37:06

Nehéz lehetett kiguglizni... :-)
Én még a forrást is megadom hozzá:
www.hortusnaturaehotels.hu/vendeglatas.hu.php

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.08.12. 10:40:31

Ha már fogas debreceni kérdésnél járunk:
miért van az, hogy ahogy telik az idő, egyre kisebbek lesznek az adagok?!
Az ÁSZ-nál 640 Ft-ért akkora adagot adtak, hogy abból két kisétkű ember jól lakhatott.
Itt pedig hétről-hétre kevesebbet mértek - többért. És ezt nem csak én gondolom így, tárgyaljuk már egy ideje.

Másik: ennyi brokkoli maradt rátok, hogy minden kajához azt kell tenni..?

A tegnapi zellerkrémleves kritikán aluli volt.

Ja, és nézzétek meg azt is, hogy mennyi a meg nem evett és tányéron hagyott kaja. Az is egyfajta vélemény-nyilvánítás...

Sorcerer86 2010.08.12. 11:03:05

Nagyétkű vagyok. Mennyiség tökéletesen megfelelő, az ár is megfelelő, a nagyszámú meghagyott étel pedig azért van, mert sokan a kis étkűek nem bírják az egész adagot megenni. Vitának helye ebből a szempontból szerintem nincs, ezerszer jobbak mint az ÁSZ, nincs gyomorrontás, hasmenés és hányás, ahogyan az többekkel is megesett az Ex-kantinban... Brokkoli pedig király, nagyon jó megelőzés a rák ellen, sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Köszöntem! Zseniálisak vagytok!

tippmix1 2010.08.12. 11:43:14

Nekem is tetszik a sok brokkoli. :)

1,A debreczeni beillik hungarikumnak, mert a külföldi étlapokon is szerepel, sokkal finomabb, mint a német kolbászok.

1,Az is jó, hogy sok paprika van benne, roppanós, és nem lehet megunni. :)

giorgia 2010.08.12. 11:46:35

a desszertek hibátlanok!

Gabor57 2010.08.12. 12:53:03

Lányok, Fiúk, EatIT Csapat!

Köszi, Köszi, Köszi...a vendégeim nevében is fincsi volt!!

bujdosot 2010.08.12. 13:49:43

Szerintem az a legfőbb különbség, hogy ilyen formában itt, Debrecenben csinálják(csinálták először). Máskülönben máshogy hívnák :)

idspispopd 2010.08.12. 13:57:58

@kekecke: mennyire faszagyerek vagy hogy te is rágoogliztál :)

Gabor57 2010.08.12. 14:10:18

@kekecke: lehet, hogy az ...-nál többet adtak, de olyan is volt szegény...sült cipőtalp, olajtól tocsogó lepcsánkával = cigánypecsenye, de hagyjuk...van Teletál, meg Barabás,meg Kaga, Pedro, Pepe, Holiday...stb.!
A brokkoli egészséges!

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.08.12. 14:16:20

@Gabor57: igen, a brokkoli egészséges. De egy héten négy napon keresztül enni: unalmas.
És a mai csőben sült penne megy a kutyának, olyan ehetetlen volt. Rajtam kívül még ketten mondták ugyanezt. Az asztaltársaim.
De a kutyám talán örülni fog neki.

Gabor57 2010.08.12. 14:39:28

@kekecke: sztem elég nagy a választék, hogy ne kelljen brokkolit enni...a menüben elég nagy a választék, és nem kell minden harmadik negyedik héten ugyanazt enni, mert 15 fajta étel fel van írva és ezek vannak körbefőzveén még az EatIT-nél még nem vettem ismétlődést észre

csaba.lakatos 2010.08.12. 15:44:36

nem puha, nem kemény, kellemesen lédús, paprikával és fokhagymával ízesített, nem száraz, nem zsíros, átmérője 30–34 milliméter, hossza 12 centi, a párokat kézzel alakítják ki. :)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.08.12. 16:22:36

@Gabor57: Marhahúsleves-főtt marhahús meggyszósszal-orosz falusi leves marhahússal.

Tendenciózus ismétlődés?

Mielőtt belém kötnétek: ezt az ismétlődést egyik kollégánk említette ma kaja közben. Nem csak nekem szúrt szemet.

eatit 2010.08.12. 16:33:09

Vettük a véleményt, nem szeretitek a brokkolit.

Az a leírás nem pontos. Egy rövidre töltött sütőkolbász paprikásan, fokhagymásan fűszerezve még nem debreceni, csak egy kurta sütőkolbász. Más a lényeg, a méret csak egy jellemzője.

Ehhez picit többet kell guglizni :)
várjuk a többi ötletet

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.08.12. 16:33:47

A debreceni párost nem csak főzik, füstölik is.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.08.12. 16:34:59

@kekecke: Az eredeti recept alapján készült, enyhén füstölt, majd forró vízben főzött kolbász magában, mustárral, illetve ecetes tormával fogyasztva is ízletes.

Forrás: www.visitors.hu/ea_hajdubiharmegye

Nyertem? :-)

eatit 2010.08.12. 16:42:20

@kekecke: és mi az eredeti recept? :)

2010.08.12. 21:57:05

Aki nem tudná annak elárulom honnan ered a név, ehhez nem kell guglizni..

Régesrégen történt, mikor egy este beállítottam egy kevésbé feszes erkölcsű csajjal a haveromhoz. S mivel éppen nem volt kedve elhúzni éjjel 11kor a teszkóba nagybevásárolni, ezért hármasban piálgattunk. A csaj egyszer csak berontott a hálószobába, mi meg utána, a többit nem részletezem.. De nem bélyeg és nem sakk.

Másnap az irigykedő cimborák már csak így neveztek bennünket: "a debreceni páros"..

Ennyi.

Gabor57 2010.08.13. 09:57:21

@eatit: Dehogynem! Csak nem mindíg :)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.08.13. 10:42:59

@eatit: legalább két jellegzetes tulajdonságot kértetek. Azt meg megadtam. :-)
Eredeti receptet nem.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2010.08.13. 10:50:26

@eatit: Debreceni páros kolbász
Hozzávalók: 10 kg hús, 26 dkg só, 2,5 dkg törött bors, 7 dkg édesnemes
pirospaprika, 5 dkg finomra vágott fokhagyma, 0,5 l víz.
A világhírű páros debrecenit fiatal, hízott sertés húsából készítjük.
Zsírosabb, szaftosabb húst válogatunk hozzá, darálás előtt összevágjuk, a
szükséges fűszermennyiséggel összekeverjük, középnagyságú korongon
ledaráljuk,
óvatosan összegyúrjuk, majd közepesen bő sertésbélbe puhán betöltjük. 10-12
dkg-os párokba pározzuk, de ne vagdaljuk el, jól megcsavarva hagyjuk egyben,
amilyen hosszú a bél. Azután füstölőpálcákra rakjuk úgy, hogy a párok össze ne
érjenek, és így 1-2 óráig szikkasztjuk a levegőn, majd szép pirosra
felfüstöljük. A füstölő ne legyen túl meleg, mert akkor könnyen összeráncosodik
a kolbász. Füstölés után azonnal is fogyaszthatjuk.
Főzése: forró vízben 14-15 percig főzzük, de villával ne szurkáljuk, mert kijön
a szaftja.
Valódi debreceni kolbász
Hozzávalók: 10 kg fiatal sertéshús, 25 dkg só, 5 dkg fehér bors, 5 dkg édes
pirospaprika, 1 dkg majoránna. Ha fokhagymásan akarjuk, akkor 1,5 dkg
fokhagyma, finomra dörzsölve.
A húst babszem nagyságúra vágjuk (nem daráljuk!), a fűszerekkel elkeverjük,
sertés vékonybélbe töltjük, és vagy egész szálakban hagyjuk, vagy megfelelő
nagyságúra pározzuk. Ha ez megtörtént, hűvös, szellős helyen egy napig hagyjuk
száradni, azután hideg füstön szép pirosra füstöljük.

Megdolgoztam érte? :-D

eatit 2010.08.13. 17:50:17

@kekecke: most már meg. :)
a debreceni lényege egyrészt hogy ringával felvágják a húst, nem darálják, ez sajnos ma már ritkán érvényesül, egyedül a szemcsés szalonna maradt meg belőle, ettől tud olyan jókat spriccelni a debreceni.
a másik jellemzője a méret, és, ami még elég sajátos, könnyen felismerhető tulajdonsága, hogy mindig édes paprikával fűszerezik

jövő héten vendégeink egy pár debrecenire:
kekecke
tippmix1
bujdosot
drinkIT (ez a megoldás a kedvencünk)
idspispod és csabalakatos ( ők sok jóindulattal :))
jelszó megy privátban
süti beállítások módosítása