Holnap megint szerda, és egy nemzeti fogás, most egy olasz édesség, a panna cotta, azaz főtt tejszín.
Eredetileg a tejszín több órás besűrítésével készítették, ma már zselatinnal érik el a remegős végeredményt. Nem érdemes bele túl sok zselartint rakni, úgy könnyedén gumiszerűvé válik. Nagyon egyszerűen elkészíthető édesség, íme a recept, a Malackarajról, köszi!
Hozzávalók:
- 1 l tejszín (minél jobb minőségű, annál jobb lesz a végeredmény)
- 200 g cukor
- 8 lapzselatin (kb 20 g)
- 1 vaníliarúd
Az öntethez, bármilyen friss, vagy fagyasztott, lehetőleg erdei gyümölcs cukorsziruppal összeforralva A tejszínt felforralja a vaníliával, belekeveri a zselatint, és formákba öntve hagyja kihülni, 3-4 óra alatt megdermed. Aki bevállalós, kísérletezhet a zselatin mennyiségével, kevesebbel lágyabb lesz, de talán nem dermed meg, ami persze függ a felhasznált tejszíntől is. Ha nem dermedt meg, akkor se kell kidobni, ezért otthon jobb olyan formában készíteni, amiből kanalazni is lehet.
Aki minél több, panna cottához hasonló, tejtermék és kötőanyag hozzáadásával készülő desszertet sorol fel, vendégünk holnap egy panna cottára!