Mai menünkben egy rendkívül népszerű étel, a bolognai spagetti található, ami tulajdonképpen egy bolognai klasszikus, a ragú magyar neve.
Bologna konyhájára jellemzőek a nehéz, tartalmas, hússal, kolbásszal felütött szószok, a világhírű ragú is ilyen. Igen, hosszú ú-val.
Íme a recept, nem nagy kunszt, otthon is könnyedén elkészíthetitek. Bolognában jellemzően tojással készült szélesmetéltet adnak hozzá. Giorgio Locatelli receptje, az arányok egyszerűek.
Két-három evőkanál olívaolajat felforrósítok, rádobok egy apróra vágott sárgarépát, egy fej apróra vágott vöröshagymát, egy feldarabolt zellerszárat, egy fokhagymagerezdet, egy szál rozmaringot és zsályát, és nagy lángon keverem.
Egy kg, ledarált marhanyakat (ha nincs, lábszárat, szegyet) sózok, borsozok, és a zöldséghez adom, pirítom, nem párolom! Amikor körbepirult, hozzáöntök fél üveg félszáraz vörösbort.
Mikor a bor majdnem elpárolgott, fél evőkanál paradicsompürét kevertem hozzá, utána öntöttem hozzá fél liter passzírozott paradicsomot és fél liter vízet. Felforraltam, levettem a lángot és körülbelül másfél órán keresztül főzöm.
Ilyen egyszerű, csodás étel.