A franciák egyszerű pitéje a clafoutis, mai napi ajánlatunk süteménye. Elkészíthető más gyümölcsből is, de a klasszikushoz kimagozatlan feketecseresznyét használnak.
Hozzávalók:
- 1/2 kg kimagozatlan fekete cseresznye (helyett feketeszeder, meggy, eper, málna, sárgabarack, kopaszbarack de a legjobb helyettesítő a szilva)
- 100 g porcukor
- 125 g liszt
- 3 egész tojás
- kevés-3dl tej (egész cseresznye, meggy több, egész, nem túl levedző gyümölccsel szárazabb barack kevesebb, de az állag legyen egy nagyon sűrű palacsintaszerű, ha nagyon leves a gyümölcs, taknyos lesz a túl híg tésztától, de van aki úgy készíti, úgy szereti)
- csipet só
- porcukor a megszóráshoz
- vaj a forma kivajazásához
A gyümölcsöket a cukor felével megszórom, és állni hagyom fél órát (azonos gyümölcsből készült 3 cl pálinkával ér feljavítani). A lisztet elkeverem a cukorral és a sóval, hozzáadom a külön felvert tojásokat és a tejet, alaposan eldolgozom. A gyümölcsöket egy kivajazott, 20-25 centiméter átmérőjű formába rakom, ráöntöm a tésztát és 180 fokos, előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm, tálalás előtt megszórom porcukorral. Legyen picit remegős, amikor kiveszitek. Kis mennyiségben fogyasztva még egy fogyókúrába is belefér, igazán könnyű desszert.