Mai zöld fogásunkban pirított erdei gombák szerepelnek, ezért, és mert a gombaszezon közepén vagyunk (bár nem esik elég eső) adunk pár fogyókúrás tippet a már érő gombák elkészítésére.
Rókagomba
Az egyik legfinomabb gomba, sokat, ahogy a gombákkal általában, nem kell vele variálni, és elég neki egy enyhe hőkezelés is.
- Citromosan (mert a rókához jól megy a citrom): 20 dkg rókagomba (akár csiperke) 10 dkg vaj 1 citrom/narancs leve, fél héja 2 dl alaplé/húsleves só, bors. A megtisztított, feldarabolt gombákat félig megpárolom a vajon, felöntöm a húslével, citruslével, sózom, borsozom, készre párolom.
- Sajttal, köretnek, vagy saláta mellé: 1/2 kg rókagomba (vagy erdei gomba vegyesen) 10 dkg felkockázott füstölt szalonna 15 dkg Stilton egy fej finomra szeletelt salotta, vagy 1/2 fej vöröshagyma 1/2 dl sherryecet, vagy idős, krémes balzsamecet só, bors A szalonnát kiolvasztom, megpárolom rajta a hagymát, gombákat, leöntöm az ecettel, és ráreszelem a sajtot.
Sárga gévagomba
Tipikus ártéri gomba, most is van belőle szépen. Ha szedik, csak a picit, a fiatalt, a nagy rágós, fúj!, és fontos, hogy hőkezeljék rendesen. Rostos, nehéz gomba, érzékeny gyomrúakat megviselheti.
A gévát mindig elő kell főzni.
- Bazsalikommal (a sajtra emlékeztető géva nagyon finom ezzel a zöldfűszerrel): A gombát felcsíkozom, vajon megpirítom, és megszórom friss bazsalikommal
- Rántottába: a felcsíkozott gombát elkeverem fokhagymával,felvert tojásba forgatom és vajon kisütöm. Ez a módszer minden gombára alkalmazható, sőt, szuper!