eat IT

eat IT

Gombagombagomba!

2011. június 23. - eatit

Mai zöld fogásunkban pirított erdei gombák szerepelnek, ezért, és mert a gombaszezon közepén vagyunk (bár nem esik elég eső) adunk pár fogyókúrás tippet a már érő gombák elkészítésére.

Rókagomba

Az egyik legfinomabb gomba, sokat, ahogy a gombákkal általában, nem kell vele variálni, és elég neki egy enyhe hőkezelés is. 

  • Citromosan (mert a rókához jól megy a citrom): 20 dkg rókagomba (akár csiperke) 10 dkg vaj 1 citrom/narancs leve, fél héja 2 dl alaplé/húsleves só, bors.                A megtisztított, feldarabolt gombákat félig megpárolom a vajon, felöntöm a húslével, citruslével, sózom, borsozom, készre párolom.
  • Sajttal, köretnek, vagy saláta mellé: 1/2 kg rókagomba (vagy erdei gomba vegyesen) 10 dkg felkockázott füstölt szalonna 15 dkg Stilton egy fej finomra szeletelt salotta, vagy 1/2 fej vöröshagyma 1/2 dl sherryecet, vagy idős, krémes balzsamecet só, bors A szalonnát kiolvasztom, megpárolom rajta a hagymát, gombákat, leöntöm az ecettel, és ráreszelem a sajtot.

Sárga gévagomba

Tipikus ártéri gomba, most is van belőle szépen. Ha szedik, csak a picit, a fiatalt, a nagy rágós, fúj!, és fontos, hogy hőkezeljék rendesen. Rostos, nehéz gomba, érzékeny gyomrúakat megviselheti.

A gévát mindig elő kell főzni.

  • Bazsalikommal (a sajtra emlékeztető géva nagyon finom ezzel a zöldfűszerrel): A gombát felcsíkozom, vajon megpirítom, és megszórom friss bazsalikommal
  • Rántottába: a felcsíkozott gombát elkeverem fokhagymával,felvert tojásba forgatom és vajon kisütöm. Ez a módszer minden gombára alkalmazható, sőt, szuper!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eatit.blog.hu/api/trackback/id/tr13006207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabor57 2011.06.23. 07:32:30

A rókagombát hagymán, fokhagymán, bacon zsirján megfonnyasztjuk, pici fehérbor, tejszin, jól összeforraljuk, sóval, borssal ízesítjük, zsemlegombóccal tálaljuk. Bacon nélkül vega!
süti beállítások módosítása