Jöhetne a szöveg, nyáron jól esnek a könnyű édességek, de nincs nyár. Ettől függetlenül érik a fekete szeder, a szilva és ezek nagyon jól mennek a sajttortához, joghurttortához, és túrótortához. Jöjjön egy-egy alaprecept mindegyikhez és a citromos változat közkívánatra.
Sajttorta
Hozzávalók (25 centis tortaformához):
- 1/2 kg natúr, nem sózott krémsajt, minél jobb minőségű
- 2 dl tejföl vagy tejszín
- 3 egész tojás
- 15 dkg cukor
Az alapanyagokat teljesen csomómentesre keverem és a tortaforma aljába nyomkodott kekszalapa öntöm. A kekszalap nélkül is megáll, de a kekszalaphoz:
- 10 dkg édes keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
Az összetört kekszet eldolgozzom a vajjal. 120 fokos sütőben egy óra alatt megsül, nem kell megijedni, ilyenkor még remegős. A sütőben hagyom kihűlni. A citromoshoz egy egész citrom levét és reszelt héját keverem.
Túrótorta
- 400 g ricotta, vagy túró
- 200 g cukor
- egy vaníliarúd kikapart magja rum ízlés szerint
- 4 tojás
Ízesítésnek mehet bele kandírozott gyümölcs, reszelt csokoládé, friss gyümölcs is. Ugyanúgy készül, mint a sajttorta.
Joghurttorta
Első lépésnek a joghurtot az éjszaka lecsöpögtetem egy szűrőbe rakott pelenkával. Egy kiló így besűrített joghurtot alaposan elkeverek öt egész tojással, öt sárgájával, és tizenöt deka cukorral, és ugyanúgy sütöm, mint az fentieket. Ennek különösen jót tesz a sajttorta kekszes alapja és az arra dobált fekete szeder.