Ma a zöld fogásban lenmagos sárgarépa lesz, és itt adunk pár jópofa tippet a sárgarépa szokásostól eltérő elkészítési módjaira, az első kettőt nagy bátran diétásnak is nevezhetjük.
Sütve
A répa édessége nagyon jól kijön sütve, hasonlóan viselkedik a sütőtökhöz, szuper köretet lehet belőle készíteni. A művelet egyszerű, a megtisztított répákat hosszában negyedelem, egy tepsibe rakom, meglocsolom olajjal, vajjal, sózom, borsozom, aki szereti szórja meg darált csilivel és a 120 fokos sütőben egy-másfél óra alatt megsül. Az utolsó 10 percben sajtot is lehet ráolvasztani, márványsajttal a legjobb! Salátával még vega főételnek is tökéletes.
Krémlevesnek curryvel
A répát kevés levesben, alaplében puhára főzöm, tejszínnel elturmixolom. Sózom, borsozom és curryporral ízesítem. A répához nagyon jól megy a curry, a fenti, sült recepthez is bátran lehet szórni.
Répatorta van, bizony!
A répatortában a répa édességet és finom, krémes állagot ad, nem kell tőle idegenkedni, sőt, bátrak céklával is helyettesíthetik!
- 20 deka cukor
- 20 deka liszt
- 20 deka jófajta kakaópor
- 20 deka vaj
- 20 deka főtt, elturmixolt répa/cékla
- 3 tojássárgája
Ezeket kell elkeverni és beleforgatni három felvert tojásfehérjét, és egy kivajazott tortaformába önteni. 150 fokon egy óra alatt megsül.