Ma egy népszerű nyírségi étel is megtalálható a kínálatunkban, a lapcsánka. Talán egyetlen ételt sem nevez a magyar nyelv ilyen sokféleképpen, esetleg a kenyér sarkát, oldalát, a gyürkét.
Otthon is el tudjátok készíteni, nem nagy varázslat, cserébe laktató, és nehéz.
Hozzávalók:
- 1 kg reszelt nyers krumpli
- 20 dkg liszt
- 3 egész tojás
- fokhagyma, só, bors a kisütéshez bő olaj
A pépet tűzforró olajban 1-1,5 centiméter vastag lepénnyé kell formázni és mindkét oldalát ropogós aranybarnára sütni. Szokták tejfölözni, fölösleges. Kenyér helyett, párolt zöldségekhez, saláták mellé, főzelékre feltétnek is használható.
Lapcsánka, tócsni, cicege, mackó, berhe, tudtok még nevet rá?