eat IT

eat IT

Heti menü 0513-0517

2013. május 10. - eatIT

menusheet20130513-Sheet1.jpgmenu20130513_eng-Sheet1-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eatit.blog.hu/api/trackback/id/tr905292695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabor57 2013.05.13. 13:55:39

Francia Hagymaleves:

Hozzávalók (6 személyre):
5 dkg vaj
75 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dkg finomliszt
2 liter húsleves
2,5 dl fehérbor
1 babérlevél
2 kakukkfűág
12 szelet száraz bagett
10 dkg sajt (gruyére)

Francia hagymalevesA vöröshagymát megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk, a sajtot finomra reszeljük.
A vajat felolvasztjuk egy vastag aljú lábasban, és rádobjuk a hagymát. Kis lángon 25 perc alatt egyenletesen barnára pároljuk, kissé karamellizáljuk a hagymát, közben időnként megkeverjük.
A fokhagymát és a lisztet a lábasba szórjuk, és 2 percig folyamatosan kevergetjük. Lassanként hozzáöntjük a levest és a bort, felforraljuk, de közben továbbra is folyamatosan kevergetjük. Beledobjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet. A lábasra fedőt teszünk, 25 percig hagyjuk főni. A kakukkfüvet és a babérlevelet kiszedjük, és megkóstoljuk, kell-e még bele valamilyen fűszer.
A grillt előmelegítjük. A bagett-szeleteket megpirítjuk, elosztjuk 6 előmelegített levesestányérba, és levest merünk rá. Megszórjuk reszelt sajttal, betesszük a grillbe és addig melegítjük, amíg a sajt megolvad és pirulni kezd. Azonnal tálaljuk.

NINCS BENNE TEJSZÍN!! VAGY NEM FRANCIA HAGYMALEVES!

Gabor57 2013.05.13. 14:11:04

Kedves EatIT:
a bruschetta az egy pirított kenyérszelet, amire fokhagyma, olívaolaj és valamilyen feltét kerül! Ha a csirkemell ezzel lesz tálalva, akkor az elnevezés helyénvaló. Ha viszont a csirkemellre egy kis mozarellás paradicsomos ragut halmoztok, és azt esetleg rá is pirítjátok az NEM bruschetta, hiszen a pirítósnak nyoma sincs! Egy kissé, legalább az elnevezésekre oda kellene figyelni! Vannak olyan ételek, amiket lehet nevezni, ahogy akarom, de a klasszikusokat NEM!

eatIT 2013.05.13. 16:04:49

@Gabor57:
Kedves Gabor57!

Köszönjük az észrevételeket!

A francia hagymalevest - de igaz ez általánosságban is, legyen szó klasszikus ételekről akár - ahány ház, annyiféle szokás szerint készítik. Ugyanakkor mi szívesen nevezzük ezt ezentúl tejszínes hagymalevesnek, hogy egyértelmű legyen, mire is számíthattok, ha ezt a levest választjátok az étlapunkról.

A holnapi bruschettás csirkemell esetében az elnevezéshez hűen valóban bruschettát tálalunk pirítóson csirkemellel, grillezett zöldségekkel. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek!

Üdvözlettel,
eat IT

Gabor57 2013.05.14. 10:13:04

@eatIT: Köszi a kommentet. A "Frgancia Hnagymaleves"-t csak egyféleképp lehet elkészíteni, különben NEM francia hagymaleves. A hagymafajtákat, az alaplevet és a bort lehet variálni, továbbá a sajt fajtáját! De semmi szin alatt nem való a francia hagymalevesbe tejszín. A tejszínes hagymaleves lesz a taléáló megnevezés. Sajnos a FH. elkészítését itthon hejtelenül oktatják ugyanúgy mint a hollandi mártásét is!

ennivagynemenni 2013.05.14. 19:18:21

Kedves Gabor57! Beugorhatnál egy-két alkalommal a konyhába, hátha emelkedne egy kicsit a színvonal! :-))

Gabor57 2013.05.15. 08:34:44

@ennivagynemenni: Szia!
Nincs annyi pénz!!! :D

Mocskos politikus 2013.05.15. 12:58:20

A mai tiramisu fedőnév alatt futó, állagában és kinézetében inkább sáros szivacslabdára emlékeztető desszertfegyverrel sikerült elkövetni a valaha létező legsúlyosabb, előre kitervelt és nyereségvágyból elkövetett gasztronómiai bűncselekményt.

kepfeltoltes.hu/130515/IMG_1002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Gabor57 2013.05.16. 09:05:29

TIRAMISU:
Hozzávalók (kb. 15 adaghoz):
1,25 dl hideg eszpresszókávé
20 dkg porcukor
0,5 dl Amaretto (mandulalikőr)
1 kg mascarpone sajt (olasz krémtúró, de jó a magyar is)
3 csomag babapiskóta
1 dkg kakaópor

A krémtúrót, a likőrt és a porcukrot összekeverjük. Egy hosszúkás tűzálló tál alját vékonyan kikenjük ezzel a masszával, arra egy sor piskótát rátesszük, és azt kávéval meglocsoljuk. Újabb réteg krémtúró, újabb réteg piskóta meglocsolva kávéval - ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. (Legfelülre túró kerüljön.) Megszórjuk kakaóval, majd hűtőbe téve 1-2 órát érleljük.
Desszertként is fogyasztható, s hideg büfé részeként is jól mutat.

Ezt a receptet Benkö Gábornak (Sankt Augustin) köszönhetjük.

Zosa7 2013.05.16. 12:57:11

A fokhagymás flekken kolléga szerint mustáros volt fokhagyma helyett.

A sajtbundás csirkemell rendkívül olajos bundában volt sajt helyett. A rizs úgy volt szétfőzve hogy belül kemény maradt.

zs007 2013.05.17. 09:49:03

Aki itt eszik, meg is érdemli. Semmi nem fog változni, feleslegesen okoskodtok.
süti beállítások módosítása