Ma isméte egy külföldi, de itthon is könnyedén elkészíthető fogással várunk benneteket a napi ajánlatban, körte tatin, egy finom és könnyű francia desszert.
Hozzávalók:
- 4 db körte (fejenként fél)
- egy csomag leveles tészta
- 8 db egész csillagánizs
- cukor porcukor tejszín
A körtét megpucolja, félbevágja, a kiszedett magház helyére egy csillagánizst rak. A leveles tésztát (lehet bolti) 1 mm vastagra nyújtja, erre helyezi a vágási felülettel felfelé a körtéket. A tésztát a körték körül másfél centi ráhagyással körbevágja késsel, és a körtére hajtogatja (a képen látszik a burkolás mikéntje, a domború oldalt burkolja tészta. Nagyobb felületű teflonban cukrot karamellizál erre rakja a vágási felülettel lefelé a körtéket. Ezt betolja 10 percre a 180 fokos sütőbe Rögtön utána kiveszi a körtéket a karamellből, különben belekötnek. A tepsiben maradt karamellt azon melegiben felönti tejszínnel, összeforralja, ez lesz az öntet mellé.
Zöldalmából is el lehet készíteni, és a fűszer lehet szegfűszeg, kardamom, fahéj is. A recept ismét a Malackarajról.
Már csak egy kérdés van hátra, a leggyorsabb válaszadó viszi holnap a tatin-t. Mit jelent a tatin?