eat IT

eat IT

Szerdai különlegesség: körte tatin

2011. március 29. - eatit

Ma isméte egy külföldi, de itthon is könnyedén elkészíthető fogással várunk benneteket a napi ajánlatban, körte tatin, egy finom és könnyű francia desszert.

Hozzávalók:

  • 4 db körte (fejenként fél)
  • egy csomag leveles tészta
  • 8 db egész csillagánizs
  • cukor porcukor tejszín

A körtét megpucolja, félbevágja, a kiszedett magház helyére egy csillagánizst rak.  A leveles tésztát (lehet bolti) 1 mm vastagra nyújtja, erre helyezi a vágási felülettel felfelé a körtéket.  A tésztát a körték körül másfél centi ráhagyással körbevágja késsel, és a körtére hajtogatja (a képen látszik a burkolás mikéntje, a domború oldalt burkolja tészta. Nagyobb felületű teflonban cukrot karamellizál erre rakja a vágási felülettel lefelé a körtéket. Ezt betolja 10 percre a 180 fokos sütőbe Rögtön utána kiveszi a körtéket a karamellből, különben belekötnek.  A tepsiben maradt karamellt azon melegiben felönti tejszínnel, összeforralja, ez lesz az öntet mellé.  

Zöldalmából is el lehet készíteni, és a fűszer lehet szegfűszeg, kardamom, fahéj is. A recept ismét a Malackarajról.

Már csak egy kérdés van hátra, a leggyorsabb válaszadó viszi holnap a tatin-t. Mit jelent a tatin?

A bejegyzés trackback címe:

https://eatit.blog.hu/api/trackback/id/tr262782183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chocolatetiby 2011.03.29. 16:00:08

Hali a Tatin a tatin nővérekről kapta a nevét.

Chocolatetiby 2011.03.29. 16:00:49

A Tatin a tatin nővérekről kapta a nevét akik először készítették.

Chocolatetiby 2011.03.29. 16:02:54

az ilyen néven futó édességek a karamellizált cuccok táborát erősítik

Sorcerer86 2011.03.29. 16:12:04

Fejre állított torta, véletlenül találták ki, egy francia nő rakta be fordítva a tortát a sütőbe...

Gabor57 2011.03.29. 19:24:01

Most játékon kívül, a formába véletlenül alulra került a gyümi, és a cukor. Miután megsült meg kellett fordítani, és kiderült, hogy a cukor karamellizálódott, miáltal egy finom szósz képződött a sütin

icnagy (törölt) 2011.03.30. 00:41:58

Ez is a Karajon volt, ugye?

eatit 2011.03.30. 07:45:58

@Chocolatetiby: az az érdekes helyzet, hogy a Larousse ezt nem írja, de a wiki igen, a fordítottság biztos, de akkor legyen úgy, hogy neked egy körte tatin és @Sorcerer86: neked is
@icnagy: igen, tudják, bele is írtuk :)

Chocolatetiby 2011.03.30. 07:48:36

@eatit: Hát igen, ez lehet hogy csak valami Urban legend :D de azért köszi :D

Chocolatetiby 2011.03.30. 07:50:50

@eatit: Kérdés 1.0 : Hogyan lehet behajtani a finomságot?

eatit 2011.03.30. 08:09:35

@Chocolatetiby: kód ment emailben az indapassos címedre

icnagy (törölt) 2011.03.30. 10:35:24

@eatit: Nem bántásból írtam. Örülök, hogy hasznosan forgatjátok! :) Esetleg olyat nem lehet hogy küldünk recept-tippeket és amelyik a legtöbb szavazatot kapja felkerül a menüsorra? :)

balco 2011.03.30. 10:47:40

csak nekem hiányzik a kép?

Chocolatetiby 2011.03.30. 11:51:51

Hát a desszert nagyon finomságos volt. Kár, hogy a kisasszony ugyanúgy kiszámlázta miután szóltam, hogy van kódom :) Na de sebaj, majd legközelebb...

2011.03.30. 12:14:14

Vááááá ez vmi nagyon szuper volt! Isten áldja a szakácsot, mikor lesz ilyen legközelebb? :))

2011.03.30. 12:20:57

Egy kérdés. Amit ti tettetek rá, az csillagánizs volt? Hol lehet azt kapni? Sose hallottam még róla. Képek alapján viszont sosem lesz ilyen puha, ahogy az ebédnél volt a körtén.

eatit 2011.03.31. 10:16:03

@Chocolatetiby: valami félreértés történhetett, levél megy privátban
süti beállítások módosítása