eat IT

eat IT

Pizzás kérdés!

2011. január 25. - eatit

A kérdés nem is annyira pizzás, inkább jó tésztás. A választ mindenki tudni fogja, aki állt már anyukája, nagymamája mellett lángos, kenyér, vagy akár tojásos tészta és rétes gyúrásakor.

Mi az a fogós liszt? Mit fog?

A kreatív, de teljesen fogalomnélküli válaszokat is sok szeretettel várjuk, az első legkedvesebb válaszadó vendégünk egy pizzára!

A bejegyzés trackback címe:

https://eatit.blog.hu/api/trackback/id/tr682612079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n000rbi 2011.01.25. 12:34:57

A fogós liszt (rétes- vagy grízes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.

n000rbi 2011.01.25. 12:36:54

A fogós liszt (rétes- vagy grízes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.

n000rbi 2011.01.25. 12:37:47

Bocs a duplázásért, először nem akarta megjeleníteni :P

eatit 2011.01.27. 08:50:26

ó hát sehol egy vicces válasz? :( Norbi válasza helyes, de egy kihívója sem akad?

V.Zoli 2011.01.27. 12:18:54

A fogós liszt fogalom a liszt szemcseméretével függ össze. Minél nagyobb a szemcse, annál nehezebb dolgozni vele, annál fogósabb, ha folyadékkal keveredik. Háromszorfogós liszt a tésztaliszt TL 55, kétszerfogós a rétesliszt BFF 55, egyszerfogós lisztet --- BF 53 ---finomtészták- és süteményekhez használnak.

Szóval az eatIT nehéz munkával készíti a finom pizzákat, még a fogós liszt sem fog ki rajtuk...:)

Gabor57 2011.01.27. 13:47:23

minél magasabb a sikértartalom, annál könnyebben nyújtható a tészta,annál jobban összeáll.. az olasz tészták és a pizzatészta is magas sikértartalmú "fogós" (grízes) lisztből tojás nélkül készülnek

Gabor57 2011.01.27. 13:49:11

a többi hozzávalót "fogja" a liszt

ZYLO 2011.01.28. 08:51:05

Szegény eatit hiába könyörög nektek, mindenki a tudásával akar villogni?

Pedig a fogós liszt olyan malomipari termék, amihez gyárilag csomagolnak fogókat is. Alfajai a harapófogós liszt és a kombináltfogós liszt.

Arra viszont vigyázni kell a gyártás során, hogy a fogók mennyisége nehogy meghaladja a liszt mennyiségét, abban az esetben ugyanis a késztermék nem fogós liszt, hanem lisztes fogó lesz. (Kivétel e szabály alól a rizses hús, amiben a rizsből van több, és mégsem húsos rizs...)

Egyes tájegységeken fogós lisztnek nevezik a bármilyen színes festékkel elkevert lisztet is, amely "fog", azaz nyomot hagy a gyúródeszkán, a sodrófán és a szakács kezén. Mivel különösen olajfestékek esetén a sodrófa megtisztítása igen macerás, így a festékes liszt használata gyakorlatilag teljesen visszaszorult, így a fogós liszt ilyen értelmezésére is csak a legöregebb szakácsok emlékeznek.

Egyes, magukat szakértőnek beállító emberek a fogós lisztet a szemcsemérettel és sikértartalommal hozzák összefüggésbe, ez azonban szakszerűtlen és teljesen megalapozatlan, ne hagyjuk magunkat általuk megtéveszteni!

Gabor57 2011.01.28. 09:22:48

@ZYLO: ez egy akadémiai székfoglalónak is beillő leírás (hihihihi!!),Nagyon kimeritő (kimerültem a röhögéstől!!

Lalamper 2011.01.28. 10:24:34

A fogós lisztet ráérő nyugdíjasok örlik meg kombináltfogóval romlott búzából, melyet az eatit vásárol fel az ecseri piacon.. mivel néha előfordul hogy beleejtik a kombináltfogót a lisztbe, ezért nem árt óvatosan enni a pizzát, amit tőletek rendelünk.. xDD

eatit 2011.01.28. 12:33:22

Megy ez, megy ez :DDD
hétfőn eredményt hirdetünk, de szuperek vagytok!

Gismo8 2011.01.28. 12:57:28

Ez egy FOGÓS kérdés:D A közhiedelemmel ellentétben, nem a szemcséssége miatt kapta nevét. A fogós liszt a legényfogó leves unokatestvére. Nemre való tekintet nélkül "fog"-ja meg áldozatait, nem úgy, mint unokatestvére: a leves, aki ugye csak a hím nemű egyedekre specializálódott.
Forrás: dilipédia.

Gabor57 2011.01.28. 14:10:23

szerintem meg a szárított legényfogó levesből készített őrlemény, nem összekeverendő a fogas liszttel mely vagy szárított halból (halliszt), vagy őrölt vállfából készített termék

Lalamper 2011.01.28. 15:07:49

ver2: a fogós liszt olyan mint a széntabletta.. segít, hogy ne fosd szeplősre a wc-t.. némelyik pizzafeltét alá érdemes alkalmazni..

eatit 2011.01.31. 14:51:07

Sziasztok,

Norbi a precíz és gyors meghatározásért, zylo a cukiságfaktorért vendégünk egy pizzára. A többiek pedig mind vendégeink egy kávéra.
Jelszó estig megy mailben.
Köszönjük a vicces válaszokat, jókat nevettünk.

ZYLO 2011.02.02. 11:56:12

Én is köszönöm!
süti beállítások módosítása