eat IT

eat IT

Rablóhús, hej, rablóhús

2011. február 03. - eatit

Pénteken a menüben rablóhús. Kétségtelenül elég furcsa elnevezés, aminek ezer oka lehet. Mi nem a google és a kultúrantropológia szakon összeszedett ismeretekre vagyunk kíváncsiak, de mégis hogy lehet elnevezni egy ételt rablóhúsnak? Mi kell ahhoz? Mit akart ezzel mondani a költő?

Legkreatívabb válaszadó rabolhatja a rablóhúst!

A bejegyzés trackback címe:

https://eatit.blog.hu/api/trackback/id/tr462634482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nándikaa 2011.02.03. 09:33:02

A rablóhúst a nevéből fakadóan az erdei rablók találták fel. A rablóhús mindenféle vegyes húsokból készül, mikor mi akadt, de a nyársra húzott hús közé vegyitettek hagymát, paprikát, gombát-kinek mi volt a tarsolyában. Végül a nyársra húzott húst és zöldséget megsütötték a tábortűznél, majd amikor az étel elkészült egyenesen a nyársról ették le a finom falatokat.Arra nem született szabály, hogy milyen húsból készülhet,ez mindig a rendelkezésre álló alapanyagoktól és a szakács fantáziájától függ,viszont kötelező, hogy az ételt szabadtüzön vagy faszénparázs fölött kell elkésziteni.

Gabor57 2011.02.03. 10:26:30

A rablóhús, mint a neve is mondja a rablók húsából kardélre hányás útján készült húsétel, melyet a fent említett kardra fűzve, hagymákkal és különféle fűszerekkel ízesítve nyílt tűz (ma grill) fölött sütve készítettek el. Ha lényeg a húsok egyforma puhasága, akkor az ételt nagyjából egyforma korú rablókból kell készíteni.
Lásd még Gulyásleves - gulyásokból készül...??!!

Gabor57 2011.02.03. 11:20:30

A halászlé pedig a halászok kifacsart leve

Zosa7 2011.02.03. 14:37:49

Hát az úgy volt, hogy annak idején a rablókat még komolyabban fenyítették, kaptak rendes börtönbüntetést meg minden. Szóval akkoriban nem volt olyan menő ez a rablósdi, senki nem szerette a másik orrára kötni hogy "Há, én rabló vagyok amúgy". Szal szépen észrevétlenül dolgozgattak ezek a rabló figurák, próbáltak nem feltűnősködni. Na, mármost ha egy egész disznó eltűnik az ólból, az még a legrövidlátóbb borgőzös parasztembernek is feltűnt legalább két nappal később. Ekkor lett is nagy felhajtás, az egész környék a disznót kereste és hamar rábukkanhattak a határban a nyárson disznót forgató pajtásra. Ugyanez elmondható a csirkékről is, hisz mely igazi parasztasszony nem tudja számszerint hány csirkéje van? Legendákat zengenek egy kiskunbüdösmucsai parasztasszonyról, aki még el is nevezte mind a 15 tojóját is és esténként az utcáról a nevükön szólítva terelgette be őket. Élt ott egy öreg vasutas is akkortájt, aki ezt mindig szemmel is kísérte (onnan is tudom ezt a históriát), és töbször is megesküdött előttem, hogy biza, azok a tojók addig meg sem mozdultak amíg nem hallották a saját nevüket! Szóval ebben a környezetben kellett a rablóknak nagyon furfangos módon hozzájutni a napi betevő falatokhoz. Az rájuk kényszerített óvatosság és a pandúrok felől rájuk egyre nehezedő nyomás hamarosan azt az ötletet pattintotta ki a fejükből, hogy úgy kell a húst megszerezni hogy a disznó az ólban maradjon, a tyúk meg a tojásain. Belopóztak hát éjnek évadján a portára egy éles bicskával és a sipítozó jószágot gyorsan megmetszették, hasítottak belőle egy kis darab húst, aztán uzsgyi. Ha szerencséjük volt a gazda észre sem vette a turpisságot és ezzel elkerülték a pandúrok haragját is. Mivel egy egy ilyen kis darab hús még fél fogra sem volt elég, több portát meglátogattak és vegyesen vagdosták a józságokat. Kifelé menekülve még a zöldséges kertet is megdézsmálták hasonlóan óvatosan eljárva. A mai napig rejtély hogy miért szúrták fel egymás után őket, feltehetőleg a sütés megkönnyítésének ez volt a legpraktikusabb megoldása. Egy szó mint száz ez a rablóhús históriája, aki nem hiszi az utána járhat.

cheesecakekf 2011.02.04. 07:51:42

Nem tudom, de nekem egy nagyon szomorú történet jut eszembe a rablóhúsról. Annak idején a lovak élete nem volt valami vattacukor, bizony főételként végezte valamennyi, még azelőtt, mielőtt bármiféle haszonmunkát csinálhattak volna. Azonban a furfangos konyhamesterek rájöttek, hogy a szabadon tartott és később befogott állatok húsa elég rágós és inas (köszönhetően a sok mozgásnak, galoppozásnak és paripázásnak). Ezért kitalálták, hogy börtönbe zárják őket, ahol a nap sem éri szegény párákat, így a húsúk puha és löttyedt lesz, még akár a 120 éves Bandula bácsika is meg tudja nyammogni akár nyersen is. Ezekből a rabságban tartott lovakból készültek a legnagyobb uralkodók kedvenc csemegéi, így jött a név, hogy rab-lóhús (szegény Hidalgo is így végezte Omar Sharif tányérján...). Mára a kötőjelet azonban elhagyták, egyesek pedig mindenféle történeteket próbálnak kitalálni, hogy igazából ez az elnevezés a rablóktól ered, ezek a gazemberek azonban ma is űzik a lovak rabosítását és ezzel a tereléssel próbálják leplezni gonosz tevékenységüket szegény lovak legnagyobb bánatára.

eatit 2011.02.04. 09:43:50

@Zosa7: @cheesecakekf: sírunk, köszönjük, nagyon szépen odatettétek magatokat, ma ebédre rablóhús! kód emailben megy. köszönjük a többieknek is és jövő héten folytatjuk az ökörködést, naná. Szép hétvégét!

Lalamper 2011.02.04. 10:13:11

Már csak játékon kívül:

a rablóhús nem más, mint a legjobb kutyaeledel..

cheesecakekf 2011.02.04. 11:08:02

Hali, még nem jött meg a kódom pedig már éhes vagyok... :)

cheesecakekf 2011.02.04. 12:57:48

@eatit: Még mindig nincs meg a kódom..., le kellene adnom a pénztárnál.

eatit 2011.02.06. 14:11:04

@cheesecakekf: @cheesecakekf: Szia

a nicked regisztrációs emailjére írtunk, máshova nem tudunk, és szombaton kaptam egy hibaüzenetet, hogy feladta. :(
Kérlek, írj az eatitpacman@gmail.comra egy jó emailcímmel, köszönjük szépen, és elnézést kérünk a kavarért.
süti beállítások módosítása