Közkívánatra megint két édesség.
Habos mákos
Hozzávalók 8 adagra:
- kristálycukor 0,3 kg
- liszt 0,3 kg
- mák 0,3 kg
- tej 0,15 l
- tojás 8 db
- vaj 0,2 kg
- vanillincukor 1 zacskó
- mazsola 0,07 kg
A lisztet a cukor felével elkeverjük, majd hozzáöntjük a megolvasztott vajat és tojást, ezt jól összekeverjük. A sütőforma alját ezzel a tésztával kibéleljük. A mákot a tejjel és a mazsolával megfőzzük, közben cukrozzuk. Ha egy kicsit kihűlt, a tojások sárgáját belekeverjük, majd ezt a kész masszát a tésztára öntjük. A sütőben 20-25 percig 150 fokon sütjük. A tojások fehérjéből a cukor másik felével kemény habot verünk, amivel bevonjuk a már elősütött tésztát és masszát, majd 100 fokon további 40-50 percig sütjük.
Szilva torta
Hozzávalók 8 adagra:
- 1 citrom héja
- búzadara 0,1 kg
- fahéj őrölt ízlés szerint
- főzőtejszín 0,1 l
- kristálycukor 0,3 kg
- liszt 0,5 kg
- szilva 1 kg
- tojás 3 db
- vaj 0,3 kg
A lisztet cukorral, a citromhéjjal, a tojással és az olvasztott vajjal összekeverem. A tészta kétharmadával kibélelem a formát. A szilvát kimagozom, negyedekbe vágom, és ráhalmozom a tésztára. Az egészet leöntöm a főzőtejszín, a kristálycukor, a fahéj és a búzadara keverékével, majd óvatosan összerázogatom. A maradék tésztát a sütemény tetejére morzsolom, majd 160 fokon 40-45 percig sütöm. Ízlés szerint a tetejére diót szórok, vagy mézet csurgatok. A kész tortát porcukorral megszórom.