Mai egyik levesünk, a pot au feu (potofó) annyit tesz, fazék a tűzön, egy tartalmas marhahúsleves. Így készítjük:
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús (fehérpecsenye)
- 50 dkg burgonya
- 50 dkg sárgarépa
- 1 kis zellergumó
- 1 szál póréhagyma
- só, bors, majoranna, babérlevél, kakukkfű
az öntethez:
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál borecet
- 1 evőkanál étolaj, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld.
Elkészítés: A húst bő vízben feltesszük főni. Fűszerezzük, mint a levest. Időnként a tetejéről leszedjük a habot. Egy óra elteltével hozzáadjuk a félbevágott répát, a póréhagymát és a zellergumót. Tovább főzzük, majd beletesszük a burgonyát is. 2 óra főzés után a levet leszűrjük (ezt levesként tálalhatjuk). Az öntethez a mustárhoz hozzáadjuk az ecetet, majd folyamatosan elkeverjük az olajjal. Fűszerezzük, beletesszük a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet.
Tálaláskor a húsra és a zöldségekre öntjük a mustáros szószt. Kellemes, pikáns ízt ad neki.