A mai ajánlatban egy nápolyi édesség, a kétszázéves zeppole di San Giuseppe!
Ahogy a délolasz tartományok konyhájára általában jellemző, ez az édesség sem az olasz konyha közismert, fitness-vonalát képviseli.
Égetett fánk, sűrű krém, pár szem amarena és porcukor jár az apáknak, ugyanis ezt a fánkot elsősorban San Giuseppe (03 19), azaz Olaszországban 1968 óta Apák napján készítik. A tésztája készülhet sütőben, vagy olajban is, előbbi könnyebb, és a formázhatóbb.
Hozzávalók, a tészta:
- 150 g tej
- 75 g kukoricaolaj
- 3 g só
- 150 g liszt (bl 55)
- 4-5 db egész tojás
Egy nagyobb lábasban felforralja a tejet, olajat, sót. Felforralja, és egyszerre belezúdítja a lisztet, energikusan keveri, keveri, amikor öszeállt, hagyja pihenni pár percig, és egyenként, mindegyiket alaposan elkeverve adja hozzá a tojásokat. Habzsákkal egy sütőlemezre nyomja őket kör alakban és 170 fokon 20 percig sülnek. A sütéséhez szükséges némi tapasztalat, akkor jó, amikor elkezdenek a fánkok repülni, elemelkedni. A fánkokba habzsákkal sárgakrémet nyom (recept itt) és a tetejére pár szem amarena meggyet helyez (szirupban kapható Fabbri)