A mai napi ajánaltunk ismét Olaszországba visz minket, egy édes-sós süteményt, meggyes, vagy cserkós focacciát sütünk.
A tésztához 30 dkg sima lisztet 10 dkg durumliszttel keverek, de sima, vagy 00-ás liszttel is jó lehet, egy zacskó szárított élesztőt, egy kiskanál sót, kevés mézet adok hozzá, majd kb. 2 és fél, három deci langyos vízzel dagasztom, jó sokáig, minimum 20 percig. Addig kel, amíg csak hagyom, de minimum három órát, a mostani tízet. Közben átgyúrom, ha arra járok. A tésztát - szigorúan csak kézzel – kinyújtom, kiolajazott tepsire teszem, tíz ujjal átnyomkodom, beletömködöm a magozott cseresznyét, majd megszórom cukorral, és a maximumra felfűtött sütőben 15 perc alatt megsütöm. A gyümölcs édes lekvárrá változik a focaccia sós-semleges, puha-ropogós tésztáján. Elkészíthető más gyümölccsel is, eredetileg cseresznyét használnak hozzá, de ez a recept valamiért mégis jobb meggyel, vagy barackkal, esetleg édes szilvával.