eat IT

eat IT

Eszményi madártej receptje

2011. augusztus 30. - eatit

 Ma madártej pohárkrém a desszertek között, de hogyan készül egyik kedvenc édességünk?

 

Hozzávalók:

  • 1 l jó minőségű, zsíros tej
  • 4 tojás
  • egy rúd vanília
  • 10 evőkanál cukor
  • csipet só

A tejet felforralom a vaníliával, a magokat maradéktalanul a tejbe kaparom, a fölét leeszem (ettől később rosszul leszek). Fogom a laptopot, felrakom a konyhaszigetre, keresek egy filmet. Legyen jó zenéje, az se baj, ha láttam már. Megvan.

A madártej alapja az angolkrém, amihez gőzfürdő kell, különben lekap, kicsapódik. Erre már kialakult rendszerem van, wokba víz félig, bele a nagy lábos, legmagasabb láng, állandó kevergetés. Felrakom a wokot.

A tojássárgájákat habosra keverem 7 evőkanál cukorral, akkor jó, amikor már nem ropog. Fokozatosan felengedem a szobahőmérsékletűre hűtött tejjel, beleöntöm a nagy lábosba.

Kevergetem, melegszik, gőzölög. Nem szabad 82 fok fölé mennie, ezt maghőmérővel lehet ellenőrizni, vagy a jó vakszerencsére bízni magunkat. Keverni kell megállás nélkül, akkor lesz szép, selymes. A krém is készen van, legfeljebb kicsit sűrűbb lesz, csak rántotta ne legyen.

Kész, be vele a hűtőszekrénybe. Jön a fehérje. A robotgép lecsapja a biztosítékot, ez se foglalja tovább a helyet a fiókban, fogok két villát, nézhetem tovább a filmet, csak teniszkönyököt ne kapjak tőle.

Próbálom bal kézzel, nem megy, a jobb megszakad. Egyszer ez is megkeményedik, előmelegítem a sütőt 150 fokra (tudom, tejen főzve szokás elkészíteni, mi mindig sütöttük, mert került bele cukor, ami karamell lett a tetején, egyszerűen jobb így) a maradék cukorral verem tovább a habot.

A habot beleöntöm egy jénaiba, vagy őzgerincbe, ami akad, 15-20 perc alatt megsül, addig befejezem a filmet.

A habból nagy galuskákat szaggatok a madártejre, hagyom lehűlni, majd alaposan, lehetőleg légmentesen befedem és behűtöm.

Tudjátok mi az eredeti neve?

A bejegyzés trackback címe:

https://eatit.blog.hu/api/trackback/id/tr583189741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ginginke 2011.08.30. 10:32:02

A madártej eredetileg egy francia desszert. Eredeti neve "Oeufs á la neige".

Gabor57 2011.09.05. 09:05:12

Megfejik a madarat????

ginginke 2011.09.05. 12:58:50

madártej: A latin lac gallinaceum ’tyúktej’ ~ gallinarum lac ’tyúkok teje’, ill. az annak forrásául szolgáló ógörög ορνίθων γάλα (ornithón gala) ’madarak teje’ tükörfordítása. Ez az több ókori szerzőnél előforduló hiperbola olyan finom ételt jelölt, amelyhez olyan ritkán lehet hozzájutni, hogy az szinte már csak az olyan nem létező étkekkel mérhető, mint a madarak teje.

Konkrét ételnévként újkori tudatos elnevezés mind a magyar madártej, mind a más nemzetek hasonló nevű étke (pl. a lengyel ptasie mleczko <www.ny.pl/zakupy/index.php?o=index/opis_s/99283&gt;).

Az angol kulinária a mi madártejünket "floating island", vagyis úszó sziget formájában tartja számon. Ugyanez a helyzet a franciáknál "Île flottante", vagy a spanyoloknál "Isla Flotante" formájában. Sőt Németországban lévő ratingeni "In der Crone" magyar étteremben ezt az étket csupán a "Vogelmilch" (a madártej eléggé megerőszakolt német nyers megfelelője) fordításban látható.

Gabor57 2011.09.06. 15:44:04

Más német étlapokon pedig "Schaumnocken auf Vanillechaudaux" néven fut ami az étel pontos leírása: habgaluska vaniliasodón. Hosszú évek alatt sehol sem láttam a Vogelmilch fordítást, pedig elég sok helyen dolgoztam

Gabor57 2011.09.06. 15:59:23

@ginginke: szakmabeli vagy, vagy gyorsan Guglizol?

ginginke 2011.09.06. 16:03:27

@Gabor57: Nem vagyok szakmabeli, de már hallottam a madártej történetéről, és gyorsan rá is kerestem :) A családban is sűrűn elkészített étel.
süti beállítások módosítása