Ma madártej pohárkrém a desszertek között, de hogyan készül egyik kedvenc édességünk?
Hozzávalók:
- 1 l jó minőségű, zsíros tej
- 4 tojás
- egy rúd vanília
- 10 evőkanál cukor
- csipet só
A tejet felforralom a vaníliával, a magokat maradéktalanul a tejbe kaparom, a fölét leeszem (ettől később rosszul leszek). Fogom a laptopot, felrakom a konyhaszigetre, keresek egy filmet. Legyen jó zenéje, az se baj, ha láttam már. Megvan.
A madártej alapja az angolkrém, amihez gőzfürdő kell, különben lekap, kicsapódik. Erre már kialakult rendszerem van, wokba víz félig, bele a nagy lábos, legmagasabb láng, állandó kevergetés. Felrakom a wokot.
A tojássárgájákat habosra keverem 7 evőkanál cukorral, akkor jó, amikor már nem ropog. Fokozatosan felengedem a szobahőmérsékletűre hűtött tejjel, beleöntöm a nagy lábosba.
Kevergetem, melegszik, gőzölög. Nem szabad 82 fok fölé mennie, ezt maghőmérővel lehet ellenőrizni, vagy a jó vakszerencsére bízni magunkat. Keverni kell megállás nélkül, akkor lesz szép, selymes. A krém is készen van, legfeljebb kicsit sűrűbb lesz, csak rántotta ne legyen.
Kész, be vele a hűtőszekrénybe. Jön a fehérje. A robotgép lecsapja a biztosítékot, ez se foglalja tovább a helyet a fiókban, fogok két villát, nézhetem tovább a filmet, csak teniszkönyököt ne kapjak tőle.
Próbálom bal kézzel, nem megy, a jobb megszakad. Egyszer ez is megkeményedik, előmelegítem a sütőt 150 fokra (tudom, tejen főzve szokás elkészíteni, mi mindig sütöttük, mert került bele cukor, ami karamell lett a tetején, egyszerűen jobb így) a maradék cukorral verem tovább a habot.
A habot beleöntöm egy jénaiba, vagy őzgerincbe, ami akad, 15-20 perc alatt megsül, addig befejezem a filmet.
A habból nagy galuskákat szaggatok a madártejre, hagyom lehűlni, majd alaposan, lehetőleg légmentesen befedem és behűtöm.
Tudjátok mi az eredeti neve?