A tojás és tej alapú desszertek egyik kellemes képviselője a crema katalan, a katalán krém. Ilyen még a flan, a créme brulée, mindig tojásból, tejből, tejszínből és cukorból készülnek, különbségeik aprók.
Mai desszertajánlatunkban talán a legfinomabb változat, a katalán krém lesz, és így tudjátok elkészíteni otthon:
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 1 l tej
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja egy csipet fahéj
A tojássárgáját a tejjel, cukorral, citromhéjjal és a fahéjjal 80 fokig kell felfőzni, a keményítőt 1/2 dl tejjel elkeverni, a forró elegyhez csurgatni. A tojásfehérjét habbá verjük, elkeverjük a krémmel. Poharakba melegen kitöltjük, ott kel kihülnie. Tálalás előtt barnacukorral kell finoman megszórni a tetejét és kis kézi lángszóróval rápirítani.