A mai napi ajánlatunkban brownie lesz.
Ezt is könnyen megsüthetik otthon, gyerekzsúrok igazi sztárja ez a sütemény, és igazán nehéz elrontani. Két receptet is mutatunk, az egyik brutál, a másik különlegesebb az olívaolajtól.
- 300 g étcsokoládé/kakaópor
- 250 g vaj
- 750 g cukor <-!
- 5 tojás
- 200 g liszt
- 1 kikapart vaníliarúd
- 500 g durvára vágott dió (opcionális)
A vajjal felolvasztott csokoládét a cukorral fehérre kevert sárgájákkal, felvert fehérjével, pirított dióval és a liszttel kell összeforgatni, kivajazott, kilisztezett tepsibe önteni (ne legyen túl magas, 4-5 cm) és a 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt készre sül. Akkor még löttyedtnek tűnhedt, de már jó. Kihűlés után lehet szeletelni.
- 200 g liszt
- 150 g keserűcsokoládé
- 150 g holland kakaó
- 1/2 l olívaolaj (nem extraszűz, mert annak a keserűsége elrontja az édességet)
- 16 egész tojás
- 40 dkg cukor
- egy zacskó sütőpor
A tojássárgájákat a cukor 2/3-ával nagyon habosra veri, cukorkristály ne érződjön egyáltalán, az olajos változathoz itt keveri hozzá apránként, sűrű keverés mellett az olajat, mintha majonézt készítene. Vajat olvaszt (ha vajasan készül), beleolvasztja a csokoládét (ha olajos, csak a csokoládét olvasztja). Az olvasztott csokoládét és vajat a tojásos-cukros krémbe keveri. Összeszitálja a lisztet, kakaóport, sütőport, beleforgatja a csokoládés-tojásos krémbe. A maradék 1/3 cukorral felveri a tojásfehérjéket és hozzákeveri. Tepsit vajaz, 140-150 fokon 1 óra alatt elkészül. Nem szabad gyorsan sütni, mert a hirtelen rászáradó kéreg, és az azt felnyomó, növekvő tészta megrepeszti, kiszárítja.